„Tisztítsuk meg az Országot”

Gyöngyösoroszi Községi Önkormányzat a Belügyminisztérium által meghirdetett „Tisztítsuk meg az Országot” pályázat keretében 2.905.763 Ft támogatást nyert a település önkormányzati tulajdonú ingatlanokon lévő illegális hulladéklerakók felszámolásához, 106 m3 illegális hulladék összegyűjtésének, elszállításának és kezelésének költségeire. A csapadékos téli időjárás megnehezítette a hulladék összegyűjtését és szállítását, tekintettel arra, hogy nagyrészt csak földúton lehetett megközelíteni a helyszínek többségét. Február utolsó hetében sikerült
megvalósítani a pályázati kiírásban meghatározott határidőn belül a hulladékok elszállítását az NHSZ Észak-KOM Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. közreműködésével. Mindösszesen 106 m3 hulladék elszállítása valósult meg 5 helyszínről, amely mindösszesen 82,5 tonna súlyú volt. A közszolgáltató eszközein és szakemberein kívül az önkormányzat 3 főt biztosított a hulladékok összegyűjtésére.


Folyamatosan figyelemmel kísérjük a település közterületeit, a megtisztított külterületeket és önkormányzati ingatlanokat, környezetünk szennyezésének megszüntetéséért. Az önkormányzati területek megtisztítása lehetővé teszi, hogy jobban nyomon tudjuk követni az ismételt szabályszegéseket. Reményeink szerint visszatartó hatása lesz a rendezett tiszta környezetnek az ismételt lerakások esetében, és egészségesebb, szebb, tisztább környezetben élhetnének az itt lakó emberek. Annak érdekében, hogy ezek a területek, hulladékmentesek és tiszták is maradjanak az önkormányzat figyelem felhívó táblákat helyezett ki az érintett helyszínekre. Az Önkormányzat minden évben hozzájárul a hegyőrség fenntartásához, hogy a hegyőr figyelemmel kísérje a település külterületeit, többek között az önkormányzat külterületi útjait, termőföldeket. Ezen kívül pályázat keretében fejlesztjük a térfigyelő kamera rendszerünket. Az időközben történt Btk. módosítás, miszerint a súlyos hulladékgazdálkodási szabályszegések elzárással is büntethetőek, reméljük, elrettenti az elkövetőket a hulladékok illegális elhelyezésétől.