Összefogással a biztonságért

Mit tehetnek Önök?

 

Ne  tartsanak otthon nagy mennyiségű készpénzt, értékeikkel ne hivalkodjanak!

 

Otthon tartózkodás esetén is tartsák zárva a lakásajtót és kaput!

 

Ne engedjenek be idegeneket a házukba, udvarukba, bármilyen hivatalos ügyre hivatkoznak, bármilyen jó üzletet kínálnak is, vagy segítséget kérnek!

 

Ha díjbeszedő, egyéb „hivatalos emberek” érkeznek, kérjenek tőlük igazolványt, hívják át a szomszédot, ismerőst, vagy hívják fel rokonaikat, gyermekeiket, kérjenek segítséget a rendőrségtől (107, 112)!

 

Jótékonysági célra gyűjtögetőktől kérjenek csekket , ne adjanak készpénzt, ne engedjék be őket a lakásba, és főleg ne  vegyék elő jelenlétükben a pénztárcájukat, vagy az otthon tárolt pénzt!

 

Fontos tudni: az a pénz, amit a postás kézbesít, a nyugdíj, vagy amit a pénzintézetek folyósítanak, tárolnak, az nem lehet hamis, nem kell utólag ellenőrizni, mert az már ellenőrzött!

 

Postaládára, az ajtón a névtáblára elég csak vezetéknevet írni, ne lehessen következtetni az ott lakó nemére, családi állapotára, vagy a keresztnév ismeretében ismeretségre hivatkozni.

 

HA MÉGIS MEGTÖRTÉNT A BAJ

Amennyiben mégis bűncselekmény történik a sérelmükre, azonnal értesítsék a rendőrséget!

107

112

Segítségnyújtás

Heves Megyei Kormányhivatal

Igazságügyi Szolgálata

Telefon: 36/ 510-697

 

Önkéntes segítők: 06 80 225 225

 

Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület

Hatvan, Iskola út 1.

Telefon: 37/542-364

Szerda, péntek 16-17 óráig

 

Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület

Gyöngyös

Mobil: 30/441-9696

 

 

ÖSSZEFOGÁSSAL

A BIZTONSÁGÉRT

 

 

Heves Megyei Rendőr-Főkapitányság

3300 Eger, Eszterházy tér 2.

 

 

 

 

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, velünk ez nem történhet meg, pedig bármelyikünk válhat bűncselekmény áldozatává. Közülünk is vannak olyan csoportok, akik fokozott veszélynek vannak kitéve. Ilyenek például idős hozzátartozóink, akikről az elkövetők azt gondolják, velük szemben fölényben vannak.

 

Az időskorúak sérelmére leggyakrabban elkövetett bűncselekmények:

Lopás (betöréses lopás, trükkös lopás, besurranásos lopás), csalás, rablás

 

Módszerek:

Az elkövetők valamilyen „legendával” elérik, hogy beengedjék őket a lakásba, udvarra. Minden lehetséges módon elterelik a sértett figyelmét és meglopják.

Az elkövető úgy irányítja a beszélgetést, hogy a sértett akaratlanul is felfedi a pénzének a tárolási helyét. Szinte minden alkalommal húszezer forintos felváltása volt az ürügy, hogy a sértett elővegye a pénztárcáját vagy az otthon tárolt pénzét.

 

A leggyakrabban előforduló esetek:

 

Az elkövető(k) hivatalnoknak adja ki magát (rendőr, postás stb). Elhiteti, hogy hamis pénzben kapta a sértett a nyugdíját, ezért el kell vinnie a pénzt megvizsgáltatni.

 

Az elkövető közüzemi szolgáltató képviselőjének, dijbeszedőjének (TIGÁZ,ÉMÁSZ), önkormányzat dolgozójának adja ki magát, támogatást hozott, a sértettnek túlfizetése van, gázórát, villyanórát ellenőriz, stb, majd következik a húszezres felváltása.

 

Besuurranás: kihasználva, hogy a lakás bejárati ajtaja nyitva van, az elkövető a lakásba besurranva gyorsan összepakolja a  keze ügyébe kerülő értékeket. Ha közben találkozik a sértettel, ügyesen kimagyarázza a helyzetet.

 

Egy ideig megfigyeli a sértett szokásait. Ebből megtudhatja, hogy az időskorú mikor hagyja el a lakást, hová dugja el a lakáskulcsot, és feltérképez minden olyan körülményt, ami megkönnyíti a tervezett bűncselekményt.

 

Az elkövető(k) valamit megvételre ajánl, de a termék és annak ára nincs arányban. Előfordult, hogy pár ezer forintos terméket a házi orvosra hivatkozva adtak el több százezer forintért!

 

Az elkövető(k) segítséget kér, pl. lerobbant az autója, nincs pénze megjavíttatni, de a kölcsön fejében valamilyen árut helyez letétbe. Az áru értéke persze jóval kisebb, mint a kölcsönkért pénz, és a csaló később sem rendezi tartozását.

 

Szolgáltatással házal. Az üzletkötés elején kedvező árat mond, majd amikor fizetésre kerül sor, jóval nagyobb összeget kell fizetni (pl. egy kés köszörülése 100.- Ft, de amikor fizetni kell centiméterenként kéri a 100.- Ft-ot.)

 

Kocsmázások, italozások alkalmával tudja meg áldozatától pénzének rejtekhelyét (legyen az nála, vagy a lakásban) Az alkalmi ismerős felajánlja, hogy hazakíséri, és útközben kirabolja, vagy eléri, hogy az áldozat meghívja a lakásába, és ott követ el bűncselekményt a sérelmére (lopás, rablás)

 

 

Érdemes:

Saját „biztonsági hálót” kiépíteni a közelben lakó, élő, könnyen elérhető, megbízható személyekből (rokon, szomszéd,polgárőr), akiktől azonnal segítséget kérhet, akár telefonon is.

Telefonszámuk legyen mindig a telefon közelében! Ez nemcsak akkor lehet fontos, amikor bűncselekmény gyanúja merül fel, hanem egyéb okból  (pl. egészségügyi) is.

 

Ha mégis üzletet köt a váratlanul érkező idegennel, ne legyen egyedül!

 

Kéretlenül, váratlanul érkező idegenek megjelenésekor  hívja a Rendőrséget (107, 112) az ingyenesen hívható számon! A rendőrök igazoltathatják és ellenőrizhetik őket. Miután a kilétük ismertté válik, nagyobb az esélye, hogy az általuk kitervelt cselekmény továbbra is terv marad.

 

Végül, de nem utolsó sorban, a további bűncselekmények megelőzése érdekében  lehetőség szerint alaposan figyeljék meg a hívatlanul érkező idegeneket, ha mód van rá írják fel gépkocsijuk rendszámát, esetleg színét, típusát, és erről tájékoztassák a Rendőrséget.