Decemberi bűnmegelőzési hírlevél

Bűnmegelőzési Hírlevél

2013. december

 

Közelednek az ünnepek, mindenki örömteljes várakozással, izgalommal és természetesen lázas bevásárlással készül a karácsonyra. Az örömbe azonban üröm is vegyülhet, ha az ajándékokra, ünnepi étkekre szánt pénzt ismeretlen tolvajok szerzik meg. Az üzletekben, az áruházakban, a piacokon, a tömegközlekedési eszközökön jelentősen megnövekszik a forgalom, s a zsebtolvajok ugyanilyen lázas izgalommal, és reményteljes várakozással várják a tömeget, amely ideális feltételeket teremt ahhoz, hogy egy gyors mozdulattal más táskájából, zsebéből pénzt, vagy értéktárgyakat emeljenek el.

A pénzük, ékszereik, kocsi- és lakáskulcsaik, hitelkártyájuk és irataik mind a tolvajok prédájává válhatnak.

 

Jelentősen csökkenthető azonban az áldozattá válás kockázata a legalapvetőbb óvintézkedések betartásával:

 

  • Pénzt,  hitelkártyát, iratokat  olyan helyen tároljon, ahová a tolvaj nem tud észrevétlenül hozzáférni, például  kabát belső zsebében,  vagy ha ez kézitáskában történik,  azt tartsa mindig zárva, tömegben lehetőség szerint szorítsa  a karja alá, érintetlenségét többször ellenőrizze.
  • Soha ne tegyen pénztárcát, kézitáskát, autóstáskát a bevásárlókocsiba, a kosár vagy a  bevásárló táska tetejére!
  • Csak annyi pénzt vigyen magával, amennyire feltehetőleg aznap szüksége lesz!
  • Még jobban figyeljen, ha tömegben tartózkodik, utazik! Legyen gyanakvó, ha oldalba lökik, vagy látszólag véletlenül bepiszkítják ruháját!
  • Vásárláskor, az áru válogatásakor soha ne tegye le a pénztárcáját vagy kézitáskáját a pultra!
  • Az áru próbálásakor se hagyja csomagjait, télikabátját őrizetlenül!
  • Mindig csak annyi csomagot vigyen magával, amennyire képes odafigyelni!
  • A hitelkártya PIN-kódját ne írja rá a kártyára és ne tárolja a kártyával együtt! Ha a kódot nem tudja megjegyezni, olyan helyre írja fel, ami a kártyával együtt nem tűnhet el! Amennyiben "megszabadították" a hitelkártyájától, azonnal tiltassa le!
  • A hitelkártyára érdemes a pénzintézettel  korlátozást tenni, amellyel limitálni lehet legalább a napi felhasználást, így a jogosulatlan „használó” is legfeljebb csak a korlátozásig tud visszaélni a kártyával

 

Ha tettenéri a zsebtolvajt, hangosan kérje az emberek segítségét, és azonnal hívják a Rendőrséget –  107 vagy 112 -  az ingyenes hívható segélyhívó számon!

 

 

 

A karácsonyi ajándékok beszerzése közben ne feledkezzünk meg a gépkocsi, illetve a gépkocsiban felhalmozott ajándékok, értékek védelméről sem!

Gondosan ügyeljenek arra, hogy a gépkocsit minden esetben zárják be, és lehetőleg ne hagyjanak benne pénzt, táskát, iratokat, egyéb értéket! Ha ez mégis szükséges, tegyék ezt úgy, hogy ne látszódjon kívülről, mi minden található az autóban!  Használják a csomagtartót! Ugyan az sem trezor, de biztonságosabb, mint az utastér.

 

Hasonlóképpen fordítsanak gondot a gépkocsi bezárására, és arra, hogy ne hagyjanak benne értéket a karácsonyi egyházi rendezvények idején sem a templom környéki parkolókban, vagy a temetőknél.

 

Ha mégis megtörtént a baj és bűncselekmény (vagy szabálysértés) történt a sérelmükre, azonnal értesítsék a Rendőrséget   az ingyenes hívható 112, vagy 107  hívószámon!

 

Kérjük fogadja meg tanácsainkat.

 

Békés és boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk:

 

                                        Heves Megyei Rendőr-főkapitányság