Könyvtárfejlesztés

SAJTÓKÖZLEMÉNY

KÖNYVTÁRFEJLESZTÉS GYÖNGYÖSOROSZIBAN

2013. szeptember 20.

Gyöngyösoroszi Község Önkormányzata az Új Széchényi Terv Tudomány-Innováció Program keretében meghirdetett „Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése – „Tudásdepó Express” TIOP-1.2.3-11/1-2012-0370 kódjelű pályázaton 7 375 325 Ft. uniós támogatást nyert, melyből a településen működő nyilvános könyvtár informatikai, valamint a fogyatékkal élők számára biztosítandó speciális könyvtári szolgáltatásokhoz kapcsolódó infrastruktúrafejlesztés valósult meg.

A pályázat keretében több olyan eszköz került beszerzésre, - személyi PC-k, monitorok, laptop, projektor, többfunkciós nyomtató, vonalkód olvasó és vonalkód nyomtató, képernyő olvasó szoftver, szervergép, munkaállomások biztonságos működését segítő szoftverek, indukciós hurok, - melyek nélkül a könyvtárunk nem tudna a XXI. században elvárható technológiának, illetve infokommunikációs akadálymentesítésnek megfelelni.
Az új olvasó termünkben számítógépeinken ingyenes internet elérhetőséget biztosítunk könyvtárhasználóink számára. „Corvina” integrált könyvtári rendszer és vonalkód olvasó beszerzésével valósult meg a kölcsönzés és olvasói adatbázis korszerűsítése, valamint az elektronikus olvasóazonosítási infrastrukturális rendszer. MaNDA pont kialakítása történt meg egy felhasználói számítógépen, mellyel a Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet által digitalizált anyagok érhetők el. Infokommunikációs akadálymentesítéssel segítjük a fogyatékkal élő és mozgásukban korlátozott könyvtár látogatók számára a tájékozódást és közlekedést.
Az Uniós forrásból megvalósult könyvtári fejlesztés hatására várhatóan javulni fog a könyvtár látogatottsága és szolgáltatásainak pozitív megítélése.(nagyított nézetért kattintson a képre)